Túl a varázshegyen | 2019-06-21

Üzleti tanácsok a környezettudatosabb működésért

Megfigyelhető, hogy manapság egyre inkább előtérbe kerül a környezettudatos gondolkodás, ami nemcsak a háztartások, hanem a vállalkozások szintjén is érdekes kérdéseket vet fel. Milyen egy zöld iroda? Hogyan lehet nagyobb tudatosságra ösztönözni a dolgozókat? Mennyi idő kell a teljes átálláshoz?

Célok kitűzése

A zöld iroda nem más, mint egy olyan munkahely, ahol minden szinten környezetkímélő irodai működés valósul meg. Ez lassan nem csak egy lehetőség lesz a cégek számára, hanem kőkemény elvárás is, hiszen Földünk védelme egyre égetőbb problémává válik, a megoldáshoz pedig az üzleti szféra alapos megreformálására is szükség van. A környezettudatosságra intő hasznos tanácsok nagy segítséget nyújtanak abban, hogy a vállalkozások ki tudják jelölni a fejlődés útját, és a dolgozóikat is változásra tudják ösztönözni.

Előadások, tréningek

Mint ahogy minden más, a bolygó védelme is először fejben kell, hogy eldőljön, éppen ezért érdemes témába vágó előadásokat, tréningeket tartani, hogy a munkavállalók kellőképpen átérezzék a probléma súlyát. Ha rendszeresen hallanak a környezetet érintő nehézségekről, és tisztába kerülnek azzal, hogy mit lehet tenni a „zöldebb” irodai működés érdekében, akkor sokkal nagyobb esély van rá, hogy ők is kiveszik a részüket belőle.

Vezetői szintű szabályozások

A vezetőségnek példát kell mutatnia, és szabályozásokat is érdemes bevezetnie a cég életébe például a papírfelhasználás minimalizálása vagy a hulladék megfelelő kezelése érdekében. A teljes átállás nem egyik napról a másikra fog megtörténni, de a célok pontos meghatározásával, a munkavállalók ösztönzésével, valamint a közös összefogással idővel garantáltan sikerül elérni azt, hogy az iroda sokkal környezettudatosabban működjön, mint korábban.