Szabadidő | 2019-05-31

Pizzaevési szokások a világ különböző pontjain

A pizza kétségkívül egy nemzetközi étel, amit a világon mindenhol szívesen fogyasztanak. Azt azonban már csak kevesen tudják, hogy minden országban más-más pizzaevési szokások figyelhetők meg.

Norvégia, Skócia, Svédország, Magyarország

A norvégok például a frissen sült kemencés pizza helyett inkább a fagyasztott változatot kedvelik. Az amerikaiak után egyébként itt regisztrálták a legtöbb pizzafogyasztást, ugyanis fejenként évente kb. 5,4 kg-ot esznek meg belőle.

A skót séfek rendhagyó módon félbehajtják a pizzatésztát, sűrű tésztába mártják, majd pedig forró olajban kisütik. Ez persze csak azoknak fura, akik nem tudják, hogy Skóciában a Mars csokit is meg szokták sütni, miután tésztába forgatták.

A svédek kifejezetten utálják az olaszok nagy kedvencét, a mozzarellát, helyette inkább hazai sajttal spékelik meg a pizzájukat.

Mi magyarok is szívesen pakoljuk meg hazai finomságokkal, például kolbásszal, hagymával, erős paprikával a tésztát, de feltehetőleg a tejfölös alapú pizza is a mi „találmányunk”.

Amerika, Argentína, Kanada

Az amerikaiak a pizzaevésben is világelsők, náluk ugyanis kb. 10 kg az évi fejadag. Amerikában a kedvenc pizzafeltét nem más, mint pepperoni, ami szinte minden fajta pizzán szerepel, a szardellát viszont ki nem állhatják.

Állítólag Olaszország után Argentínában készítik a legjobb pizzákat, ami nem is meglepő azt tekintve, hogy a lakosság túlnyomó többsége olasz eredetű.

Az ananásszal megspékelt tésztát Európában Hawaii pizzaként ismerjük, az elnevezés azonban meglehetősen félrevezető, hiszen eredetileg Kanadából származik.

Japán, India, Pakisztán

Míg az európai országokban természetes, hogy ketchup-pal ízesítik a pizzát, addig Japánban inkább majonézt tesznek rá a tökéletes ízhatás elérése érdekében.

Indiában, illetve Pakisztánban is örömmel veszik az emberek, ha az asztalra igazi kemencés pizza kerül, ők viszont el sem tudják képzelni a feltétet curry nélkül.