Könyvajánló | 2019-10-30

Noll Andrea Nandu: Vajúdástámogatás mindenkinek

Gátmetszés, epidurális érzéstelenítés, oxitocin infúzió, „hasba könyöklés”, vákuum, császármetszés. Ha megkérdeznénk egy véletlenszerűen kiválasztott anyát, hogy mesélje el a szülése történetét, szinte biztos, hogy a fentiek közül legalább az egyik elhangozna. Sajnos a jelenlegi túlmedikalizált szülészeti gyakorlatban nagyon sok beavatkozást végeznek indokolatlanul, biztos, amit biztos alapon. Amikor pedig egy nő a traumatikus szülésélménye miatt panaszkodna, elintézik egy vállrándítással, mondván, az a lényeg, hogy a gyerek egészséges. Nem lehetne ezt másként csinálni?

Dehogynem! A szerző az Egyesült Államok déli részén, a mexikói határ mentén praktizált bábaként éveken át, és ebben a hiánypótló könyvben osztja meg mindazokat a praktikákat, amelyekkel a szülő nőt lehet segíteni élete legfontosabb óráiban.

A könyv egyrészt a szülésre készülő nőknek nyújt támogatást azzal, hogy leírja, hogyan zajlik egy átlagos, normális szülés. Nemcsak azt írja le, hogy a szülés egyes szakaszaiban milyen testi folyamatok mennek végbe, hanem lelki folyamatokra és a szülés alatt tapasztalható hangulatváltozásokra is nagy hangsúlyt fektet. Leírja továbbá azt is, hogy milyen testhelyzetek és légzéstechnikák gyorsíthatják a szülést, valamint tehetik elviselhetőbbé a fájdalmakat.

Az utóbbi pár évtizedben általános gyakorlattá vált, hogy a szülő nő mellé kísérőt is beengednek a szülőszobára. A kísérőnek is nagy szerep jut a szülésnél: jelenlétével testi-lelki támaszt, biztonságérzetet nyújt az anyának. Érintéssel, simogatással, masszázzsal, néhány biztató szóval oldhatja a feszültséget, segíthet egy új pozíció felvételében, és még számtalan egyéb dologgal lehet az anya segítségére. A könyv külön kitér a megfelelő kommunikációra, hiszen a szülés alatt az anya megváltozott tudatállapotban van, érzékenyebb lehet az átlagosnál, és nem szabad bosszankodásra vagy gondolkodásra pazarolnia az energiáit.