Szabadidő | 2019-06-17

Móricka, hazánk legismertebb vicc szereplője

Ki ne szeretné a vicceket? Aki azt mondja, hogy ő nem, az vagy hazudik, vagy még nem hallott jó viccet. Egy jó időben, jó helyen elsütött poénnal mindig el lehet érni a kívánt hatást, vagyis, hogy a jelenlévők jóízűt nevessenek, ennek hatására pedig kellemes hangulatba kerüljön az egész társaság.

Móricka, a képzeletbeli gyermek

A Mórickás viccek egyértelműen a magyar viccmesélési szokásokhoz köthetők, nincs ugyanis tudomásunk arról, hogy más országokban is megjelent volna hasonló nevű szereplő a humoros történetekben, párbeszédekben. A viccek eredetéről kevés ismeretanyag áll rendelkezésre, de az biztos, hogy már több évtizede ismerjük Mórickát, a feltehetőleg zsidó származású gyerkőcöt, aki mindig valami rosszban sántikál, és mindig mindenre tud valami olyat mondani, ami a képzeletbeli tanárait, szüleit elborzasztja, a vicc hallgatóságból pedig kacagást – vagy legalábbis mosolygást – vált ki.

Egy pimasz, butácska, de szeretnivaló figura

A Mórickás viccek főszereplőjéről keveset tudunk, hiszen csupán a viccekben elhintett információ morzsák állnak rendelkezésre. A róla szóló írásokat olvasva megtudhatjuk, hogy a gyerkőc nem csak sokkal kíváncsibb és vakmerőbb a korabeli társainál, hanem elképesztően pimasz is. Nem fél visszabeszélni, nem fél rosszalkodni, sőt, amikor csak alkalma nyílik rá, mindent megtesz annak érdekében, hogy bosszantsa a környezetét szavakkal és tettekkel egyaránt. Néhány viccből az is kiderül, hogy Móricka nem épp a legokosabb csemeték egyike, vannak ugyanis olyan húzásai, melyek hallatán csak jajgatunk vagy fogjuk a fejünket. Ennek ellenére egy nagyon is szerethető figuráról van szó, a róla szóló történetek pedig bárhol, bármikor, bárkit jobb kedvre tudnak deríteni, még akkor is, ha az illetőnek épp rossz napja van.