Túl a varázshegyen | 2019-07-24

Levegőből élelmiszert?

Igen, ezek a finnek kitaláltak valamit, ami nagyon sok problémát enyhítene, amivel jelenleg az emberiség küzd. A megoldás hasznos a globális felmelegedésnek, de az űrállomásokon dolgozók számára is kitűnő élelmezési alternatíva lehet. Az ötlet elképesztő, de úgy néz ki, jól működik.

Solein a jövő élelmiszereinek alapanyaga?

Ma már nagyon sok probléma és nehézség merül fel a hagyományos mezőgazdaság mellett, és sajnos sokan nagy mértékben szennyezik vele a környezetünket. Az emberi népesség egyre növekszik, és az élelmezés mindig kulcsfontosságú kérdés volt a nagyobb országok számára. Egy finn cég, a Solar Foods, úgy néz ki, nagyon jó megoldást fejlesztett ki, amely vízből, áramból és szén-dioxidból állít elő egy fehér, lisztszerű és -ízű anyagot. A cégnek nagy tervei vannak, és 2021-re azt tervezik, hogy több élelmiszernek is az alapanyaga lesz a Solein.

A hírek szerint először tejturmixokban, joghurtokban alkalmazzák majd a Soleint. Az eljárásban a levegőből nyerik ki a szén-dioxidot, majd vízzel, tápanyagokkal, vitaminokkal dúsítják, mindezt teljesen megújuló napenergiából származó árammal végezve. Az áram egy fermentációs folyamatot katalizál. Ez a folyamat az űrállomásokon is elérhető, ezáltal az űrben is lehetne élelmiszert előállítani. Az ötlet életképes, hiszen az Európai Űrügynökség már együtt dolgozik az ötleten a finnekkel.

Az élelmiszeripari szolgáltatások és megoldások kezdenek elavulni, és mindenképpen szükség van olyan megoldásokra, amelyek környezetbarátabbak és hatékonyabbak. A hírek szerint a Solein alkalmas lesz arra is, hogy húsmentes húst lehessen előállítani belőle. A Solein alig használ termőföldet, elhanyagolható a vízszükséglete a többi állattartási módszerhez képest. A cég tervei szerint a Solein 2050-re meghatározó fehérjeforrása lesz a világ 9 milliárd lakosának.