Túl a varázshegyen | 2019-12-13

Ki fizeti a kártérítést a vadgázolásokra?

A vaddal történő ütközésektől minden sofőr fél, ha egy őz, szarvas vagy vaddisznó kitéved az autóútra, bizony elég nagy kár keletkezhet az autóban, ha nem sikerül elég gyorsan vészfékezni. Szürkületkor, sötétedés után különösen óvatosan kell vezetni azokon az erdős részeken, ahol tábla is jelzi a vadak felbukkanásának lehetőségét.

Egy nagyobb ütközéstől akár többmilliós kár is keletkezhet a kocsiban, de egy kisebb ütközés sem biztos, hogy olcsón megúszható, egy összetörött lámpabúra, behorpadt lökhárító javítása sem filléres tétel.

Hívjon rendőrt!

A biztosítás ügyintézés sem egyszerű egy vadgázolás után, nem könnyű megszerezni a kártérítést, érdemes ebben gyakorlott cég segítségét kérni. Ha személyi sérülés nincs, akkor nem kötelező rendőrt hívni, de az esetek többségében mégis célszerű. A vadaknak ugyanis a vadásztársaság a tulajdonosa, és ha elpusztul az állat, kártérítési igénnyel léphet föl. A rendőrség ilyen balesetekkor értesíti a terület tulajdonosát. Ha a gépkocsivezető felelősségét állapítják meg, akkor a kötelező felelősségbiztosítás alapján térítik meg a kárt a vadásztársaságnak.

Általában csak a casco fizet

A kocsiban keletkezett károk kifizetésére azonban többnyire csak a casco-val rendelkezők számíthatnak, mert a vadásztársaságoknak már nem kötelező felelősségbiztosítást kötniük. Ha azt állapítják meg, hogy a vadásztársaság gondatlanságából kerülhetett a vad az útra, akkor viszont nekik kell megfizetni a gépkocsiban keletkezett károkat. A casco ebben az esetben is téríti a kocsiban keletkezett kárt, de a vad értékét csak a felelősségtől függően. Szóval elég bonyolult ügy tud lenni egy vadbaleset, ezért ajánlatos mindenképp rendőrt hívni a helyszínre, aki rögzíti a baleset körülményeit, fotókkal dokumentál, és megállapítja a felelősséget.