Könyvajánló | 2019-07-01

John Shirley: Bioshock: Rapture – A víz alatti város

A legtöbb olvasó azt vallja, hogy ha film készül a regényből, elsőnek a regényt kell elolvasni, mert a filmben látottak befolyásolják a képzeletünkben megjelenő képet a cselekményről, szereplőkről és a helyszínekről. Ez lehet, hogy így van, de a Bioshock esetében érdemes elsőnek megismerkedni a játékkal, mert a kidolgozás és a látványvilág egyenesen lehengerlő. Csodálatos látvány nyújt, amibe mondhatni csak belezavar a pörgős játékmenet. Bár érdekes lehet az a kép, amit a videojáték látványa nélkül képzel el az olvasó.

A könyv a II. világháború után játszódik, de időben a játék előtt, az előzményeket hivatott elmesélni. A világhatalmak pökhendiségétől és ostobaságától megcsömörlött, különc amerikai milliárdos egy merész, új világot épít válogatott társadalmának az óceán mélyén. Az art deco Atlantisz külsőségei közé megálmodott Rapture nevű utópia azonban hatalmas tragédiával ér véget.

A BioShock világát furcsa és gyönyörű képei, valamint cselekményszála teszi milliók által imádott mesterművé. Ez a könyv méltó és meghökkentő alapokra helyez egy legendát; új dimenzióból világítja meg a víz alatti város keletkezését. A többmilliós rajongótáborral rendelkező videojáték-bestseller előzményregénye a sokak számára már ismerős világ esszenciális kiteljesedését, a „szűz” olvasóknak pedig egy lélegzetelállító társadalmi szatírát ajánl.

Rapture város születését a Bram Stoker-díjas szerző, John Shirley tárja elénk, aki főleg horror- és cyberpunk műveivel tett szert nemzetközi elismertségre, de írt regényeket a Constantine, a démonvadász, az Alien és a Predator sorozatokhoz, és nem mellesleg A holló című kultmozi forgatókönyvének társszerzője volt.

„Lenyűgöző, bár sötét bepillantást nyújt a tengermélyi utópia tündöklésébe és bukásába, miközben a nagy álom beteljesedéséért hozott áldozatok és a hatalom filozófiai kérdéseit feszegeti.” – Playstation Future

A könyv inkább egy bizonyos rétegnek szól, élvezni is azok fogják igazán, akik otthonosan mozognak a Bioshock világában.