Szabadidő | 2020-07-03

Hogyan válasszunk bútorszövetet?

Amikor bútorszövetet választunk, akkor nézzük a színét, nézzük a mintázatát, nézzük a vastagságát, mert ezekről tudjuk, hogy fontosak. De a szakember tudja, hogy ennyi nem elég: figyelembe kell venni azt is, hogy kik élnek a lakásban, milyen életmódot folytatnak, milyen a fűtési mód, mennyi a beáramló napsütés? Ahol kutya van, macska van, ne vegyenek selymet vagy bársonyt bútorhuzatnak. Ahol kisgyerekeket nevelnek, ott se.

Érdemes előre kikérni a kárpitos szakember véleményét is. Ő biztos, hogy nem fogja javasolni, hogy geometriai mintás huzatot tetessünk a kerek puffra, mert nem szokott jól mutatni...

Dörzsteszt méri a tartósságot

A kárpitos anyagok tartósságát tesztekkel mérik meg: ilyen például a dörzsteszt, amikor különböző szöveteket dörzsölnek hozzá a tesztelt anyaghoz, ezzel imitálva azt, ahogy az emberek ráülnek, felállnak a kanapéról. Ebből képződik egy mutatószám, ami szakembereknek sokat mond, és annak alapján tesznek ajánlatot arra, hogy a nappali kanapéjára is alkalmas-e az adott anyag, avagy inkább csak egy hálószobai díszként szolgáló fejtámla bevonására. Figyelni kell választáskor a szövet szennytaszító, vízlepergető, UV-sugárzásálló tulajdonságaira is.

Gyerekkel, kutyával ne bársonyhuzaton játssz!

Van sokféle könnyen tisztítható, szennytaszító bútorszövet, a kisgyereket nevelők, háziállatokat tartók inkább ezek közül válasszanak. A saját magatartásunkon, ülési és étkezési szokásainkon is érdemes elgondolkodni - szoktunk-e pizzát vagy chipset majszolni a kanapén? Colát vagy vörösbort inni? Lehet, hogy akkor a mi kanapénkra nem is annyira jó választás az a csodaszép kék plüss bársony? Vegyünk inkább egy mikroszálsas, nagy kopásállósságú, jól tisztítható anyagot.