Szabadidő | 2020-04-07

Hogyan fejleszthető a gyermekek kézügyessége?

A kisgyerekek finommotorikus kézmozgásainak fejlesztése az iskolába kerülés előtti években több okból is fontos, de az írástanuláshoz mindenképp szükséges. Annak, hogy hogyan tanul meg egy gyermek írni, és milyen lesz a kézírása, biológiai háttere is van, például a kis kéz csontjainak, inainak fejlettsége, a kezet mozgató idegpályák állapota, az érzékelési képességek szintje. Vannak gyermekek, akiknél ez a fajta fejlődés lassúbb, náluk még inkább fontos rásegíteni különféle fejlesztő játékokkal.

Gyurmázás, papírhajtogatás

Az öt-hat évesek számára ajánlott, kézügyességüket fejlesztő játékok közé tartozik például a gyurmázás, a papírhajtogatás, a marokkó társasjáték, az egyszerűbb mozaik kirakósok. A gyurmázás többféle képességet is fejleszt, a szem-kéz koordinációt, az alakfelismerést, erősíti a csukló és az alkar izmait, az ujjakat. Ma már nagyon sokféle gyurma kapható, átlátszó és “világító” is.

Papírrepülőt hajtogatni egyszerű, papírhajót egy picivel bonyolultabb, a “sótartó” is jól ismert forma, és ezek bármilyen papírdarabból elkészíthetők, és sokat ügyesednek a kicsik, ha megtanulják. Természetesen egy több színből álló papírhajónaszád az igazi az esti fürdéshez. Egy papírkocka aprólékos hajtogatása azonban már felnőttől is elég komoly koncentrációt és ügyességet igényel.

A bébikirakóstól a panoráma puzzle-ig

A marokkó játék, amelyben a pálcikákkal kell ügyesen bánni, a gyerekek egyensúlyérzékét és figyelemösszpontosítási képességét is fejleszti. A különféle kirakós játékok már egészen kicsi kortól a gyerek kezébe adhatók, a totyogók még csak a pár fadarabból álló alakzatot rakosgatják, de innen vezet az út az 1000 darabos panoráma puzzle-ig, amelyet körbeülhet az egész család.