Szabadidő | 2019-05-29

Budapest, mint kedvelt forgatási helyszín

A rendezők mindig körültekintően választják ki a filmek forgatási helyszínét, az ugyanis nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy az alkotások elsöprő sikert arassanak. Ha megnézzük az elmúlt évek mozifilmjeit, akkor láthatjuk, hogy bizonyos városok újra és újra megjelennek a képernyőn. Többek között Budapest is, ami számos vígjáték, thriller, dráma, illetve akciófilm helyszíne volt.

Budapesten forgatott filmek

A filmek nézése közben sokan észre sem veszik, hogy a képernyőn látott épületek, utcák városrészek hazánk fővárosában vannak, és csak utólag szembesülnek a ténnyel, hogy a forgatási helyszín bizony nem is volt olyan messze, mint gondolták. Mások persze azonnal kiszúrják az ország egyedi stílusjegyeit. Többek között az Underworld, a Hellboy II – Az Aranyhadsereg, 47 Ronin, A szállító 3, a Die Hard 5, a Z világháború, A holló, Én, a kém és a Blade Runner 2049 is Budapest utcáin készült. Bár némelyik esetében a forgatókönyv szerint Rómában, Párizsban, Prágában, Bécsben vagy épp Londonban játszódik a történet, a szemfülesek azonban hamar észreveszik, hogy a valóságban a szereplők Budapesten vannak.

Budapest és a filmipar

Ha visszamegyünk az időben, akkor láthatjuk, hogy Budapest már az 1990-es években megjelenik a filmiparban, mint a mozifilmek forgatási helyszíne, és azóta is számos nemzetközi produkciónak ad otthont. A rendezők feltehetőleg azért kedvelik annyira a magyar fővárost, mert a különböző korokból származó épületek nagy része épségben maradt, és emiatt szinte bármely európai nagyváros megjelenítésére alkalmas. A legkedveltebb helyszínek közé tartozik a Lánchíd, az Oktogon, az Andrássy út, az Astoria, a Bálna, a Gozsdu-udvar, a Margit híd, a Rudas fürdő, az Opera, a Rakpart, a Szent István tér, illetve a Művészetek Palotája.