A matematika világa | 2019-11-20

Az aranymetszés

Vajon kifejezhető-e a szépség matematikai kifejezésekkel? Nemcsak a Mona Lisa mosolyában találhatjuk meg, hanem a rózsák szirmai közt, egyes állatok külalakjában, és a galaxisok spirális karjaiban is.

Az aranymetszés – A szépség matematikai nyelve

Nemrégiben jelent meg egy érdekes gyűjtemény, amely A matematika világa gyűjtőnevet kapta. A sorozat feltárja a tudományág legérdekfeszítőbb témaköreit, amely előreláthatólag 60 kötetet tartalmaz. A kollekció bevezető darabja Az aranymetszés címet kapta.

A bennünket körülvevő dolgok, legyenek akár mindennapiak, akár természetfelettiek, felfoghatatlanok lennének matematika nélkül. Ősidők óta az aranymetszés a művészetben és a természetben jelenlévő harmóniához kötődik, méghozzá annyira, hogy „isteni aránynak” is nevezik. Előfordulása a matematikában eléggé meglepő, hiszen a Fibonacci-sorozattól kezdve a Pitagoraszi számhármasokon át a Pascal-háromszögig mindenhol megtalálható.

A könyv rámutat, hogy nemcsak a matematikában, hanem a mindennapi életben is gyakran találkozhatunk az aranymetszéssel, csak nem vesszük észre. Jelen van a természetben, az építészetben, a ruhatervezésben, a zenében és az élőlényekben is egyaránt. A könyvben arra is választ kaphatunk, hogy vajon csak a szakértők szerették volna belelátni mindenbe az aranymetszést, vagy már a görög kultúrában is tudatosan használták ezt a méretarányt?

A könyv fejezetei

  • Az aranymetszés
  • Az aranytéglalap
  • Az aranymetszés és az ötszög
  • A szépség és a tökély keresése a művészetben
  • Az aranymetszés a természetben

Fedezze fel a bennünket körülvevő matematikát!

Különleges, átfogó és látványos gyűjtemény, amelyben olyan érdekfeszítő kérdéseket boncolgatnak, amelyek tudomásunk nélkül is végigkísérnek bennünket mindennapjainkon.

Emlékezetes utazás a matematika univerzumában, amelyben az olvasók megismerhetik a legérdekesebb kihívásokat, és találkozhatnak az emberiség fejlődését meghatározó nagy gondolkodókkal.

Bővebb információ és megrendelés: https://hu-hu.eaglemoss.com