Túl a varázshegyen | 2019-07-22

Almából edények? Igen!

Ma már egyre népszerűbb, hogy olyan edényeket gyártanak, amelyek nem műanyagból, hanem más ehető alapanyagokból készülnek. Gyakoriak a búzakorpából készült tányérok és evőeszközök, de az orosz tudósok most almából készítettek hasonló edényeket. A kezdeményezés nagyon jó, hiszen csökkenteni kell a műanyagok használatát és törekedni kell a lebomló alapanyagok alkalmazására.

Ehető edények a fenntarthatóság jegyében

Az ehető élelmiszerekből előállított csomagolások vagy edények kizárólag természetes alapanyagokból készülnek, nincs bennük semmilyen tartósítószer vagy festékanyag és mély kémiai változásokat előidéző folyamat sem szükséges az előállításukhoz. A kísérleteket pohárral kezdték, mivel ez a legelterjedtebb egyszer használatos műanyag edény a világon.

Léteznek már rizsből, kávéból, búzakorpából, avokádómagból készült ehető csomagolóanyagok és tányérok, poharak, evőeszközök, de ezek csak bizonyos feltételekkel ehetőek, mivel az emberi szervezet nem képes teljesen feldolgozni a bennük található mesterséges adalékanyagokat. Az orosz kutatók által alkalmazott kötőanyag azonban teljesen biztonságos és csak természetes növényi anyagokból készült.

Természetesen a kutatók több ehető alapanyagot kipróbáltak, például almát, zöldbabot, szilvát, sárgarépát, epret, ribizlit, tököt és áfonyát, de az alma bizonyult a legjobb választásnak. Egy almából készült pohár például két-három órán át remekül kiállja a forrásban lévő víz hőmérsékletét, és szivárgás nélkül tárolja a folyadékot.

Hazánkban is sok sikeres vállalkozás van, amelyik ilyen edények forgalmazására már saját webáruházakat épített, és az interneten népszerűsíti a környezetbarát termékeket. Szerencsére érdeklődés is van ezek iránt a termékek iránt.

A cikk forrása: hvg.hu