Könyvajánló | 2019-07-08

Adam Christopher: Dishonored A képmások ura

Aki ismeri a videojátékot, annak nem kell bemutatni ezt a fantasztikus kötetet. A többszörös díjnyertes dark fantasy videojáték különleges világa végre regényben is életre kel.

Maga a játék nagyon jól sikerült, főleg a lopakodós játékmenetre összpontosít, és nem a túlzott gyilkolászást tartja szem előtt. A Dishonored első részét 2012-ben adták ki, aminek a rövid története az, hogy a játék elején a császárnőt meggyilkolják, és leghűségesebb testőrére – egyben az apjára, Corvo Attano-ra – bízza egyetlen lányát, Emily Kaldwin-t. Kezdetben nehéz segítenie Emilyt, hiszen őt vádolják a gyilkossággal, és időbe kerül, amíg tisztára mossa a nevét. Az elnyomó rendszer és a vele járó korrupció, a bálnazsírral való fekete kereskedelem az ipari negyedben, a patkányok által terjesztett halálos betegségek, valamint a különleges birodalmi katonák rendkívüli élettel töltik meg Dunwall világát.

A Dishonored második része egy hosszú és kanyargós történetű játék, amely tele van furcsa karakterekkel és érdekes helyszínekkel. A cselekmény Karnaca déli részén játszódik, Corvo egzotikus szülővárosa körül. Ebben a részben Emily nagynénje, Delilah Copperspoon jelent fenyegetést a birodalomra, akit sikerül Emilynek legyőznie egy titokzatos természetfeletti erővel, amit a kívülállótól (amolyan istenség) kap.

A könyv története a játék első és második része között játszódik. 1851-ben járunk, a helyszín Dunwall városa. Emily Kaldwin császárnő kettős életet él: az uralkodói teendői mellett apja, Corvo képzi a lopakodás, harc és orgyilkosság művészetére. A birodalom sötét idők elé néz. Nemrég egy titokzatos férfi érkezett a városba, és a Bálnavadászok élére állt, méghozzá olyan természetfeletti képességek birtokában, melyeknek a létezése már éppen kezdett feledésbe merülni. Emily és Corvo életre-halálra folyó hajszába veti magát: ha nem lebbentik fel a fátylat rejtélyes ellenségükről, akkor minden igyekezetük dacára bekövetkezik az elkerülhetetlen pusztulás.

A könyv inkább egy bizonyos rétegnek szól, élvezni is azok fogják igazán, akik otthonosan mozognak a Dishonored világában.