Szabadidő | 2021-12-10

A legjobb könyvek programozás tanuláshoz

A programozás tanuláshoz nélkülözhetetlenek az elméleti szakkönyvek, amikben a diákok utána tudnak nézni a tanórákon elhangzott témáknak. A munkafüzetek pedig azért kellenek, hogy a tanultakat alaposan be tudják gyakorolni, ezzel elsajátítva a programozáshoz szükséges képességeket. Gondolunk itt például a problémamegoldásra és az analitikus gondolkodásra.

Elméleti szakkönyvek

Ha valaki elméleti könyvek nélkül áll neki a programozás tanulásnak, az olyan, mintha összeszerelési útmutató nélkül akarnánk összerakni egy több elemes szobabútort. Erre a tanulók is hamar rájönnek, akkor pedig felmerül a kérdés, hogy melyik a legjobb programozás könyv, amit érdemes használni. Erre nehéz egyértelmű választ adni, hiszen sok jó elméleti könyv létezik már a piacon. Elsőnek ki kell választani, hogy strukturált vagy objektumorientált nyelvet szeretnénk tanulni, majd csak ezt követően, célirányosan válasszunk az alábbi szempontokat szem előtt tartva:

A megfelelő programozás könyv átfogóan és kellő részletességgel tárgyalja a fontos témaköröket. Könyvvásárlás előtt érdemes megkérdezni a tanárokat, felsőbb éves egyetemistákat, végzett hallgatókat, hogy ők melyik szakkönyveket ajánlják.

Át kell gondolni, hogy csak magyar nyelvű kiadványokból szeretnénk tanulni, vagy angol nyelvűek is szóba jöhetnek-e. A külföldi kínálatban sokkal több könyv áll rendelkezésre. Az új könyvek itthon csak évekkel később jelennek meg, ha megjelennek egyáltalán. Ha valaki jó szakmai angol nyelvtudással rendelkezik, akkor az angol nyelven íródott könyvek között is megéri nézelődnie.

Bármelyik könyvre is esik a választás, a nehézségi szintet mindenképp figyelembe kell venni. Nem mindegy, hogy valaki teljesen kezdőként áll neki a tanulásnak vagy már van valamilyen programozói előélete, esetleg tud is valamilyen nyelven programozni.

Feladatgyűjtemények

Ami a munkafüzeteket illeti, nincs túl nagy választék a hazai piacon. Szerencsére van egy univerzális kiadvány, ami hatékonyan segíti a programozás tanulást. A Programozz Te is mesterfokon! Munkafüzet I. és Munkafüzet II. két kötetes példatár kezdőknek és haladóknak is remek választás a strukturált és az objektumorientált nyelvek elsajátításához. Minden fejezet a könnyebben megoldható feladatokkal indul, majd egymásra épülve, a korábbi ismeretanyagot folyamatosan ismételve, egyre nehezebbé válnak. A kötetek úgy lettek megalkotva, hogy szinte bármilyen programozási nyelvhez nagy segítséget nyújtanak.

A tapasztalatok is azt bizonyítják, hogy a programozás kezdőknek könyv nélkül túl nagy kihívást jelent. Sok szakirodalom az egyetemi könyvtárakban is elérhető, de ha valaki komolyan gondolja a tanulást, akkor nem érdemes egy-egy jó szakkönyv vagy feladatgyűjtemény árán spórolni. A tudásra költött pénz mindig megtérül.