Túl a varázshegyen | 2019-06-13

A sikeres üzlet alapja a megbízható partner

A vállalkozások életében szinte mindennaposnak számít, hogy a vezetők üzletet kötnek annak érdekében, hogy gazdasági előnyökre tegyenek szert. Bármilyen üzletről is van szó, nagyon fontos, hogy a másik fél teljes mértékben megbízható legyen, ellenkező esetben a vezető olyan pénzügyi károkat okozhat a cégnek, amivel akár csődbe is juttathatja.

Üzleti partnerek ellenőrzése

Az üzleti partnerek megbízhatóságát többféleképpen is le lehet ellenőrizni. Ott van például az internetes cégjegyzék kereső, ahol meg lehet nézni, hogy mikor alakult a cég, ki a képviseletre jogosult személy, illetve milyen tevékenységek végzésére van engedélye. A komolyabb üzletek megkötése előtt érdemes mélyebbre ásni, és ránézni az előző évi mérlegre, illetve eredménykimutatásra, melyek szintén nagyon árulkodók lehetnek a vállalkozás vagyoni és pénzügyi helyzetét illetően. Adott esetben fizetős programok használatára is érdemes beruházni, azok ugyanis azt is meg tudják mutatni, hogy a cég volt-e már felszámolás alatt. Mindezek mellett pedig a KHR lekérdezést sem árt elvégezni, a rendszer ugyanis megmutatja, hogy a vállalkozásnak mennyi hitele van, illetve van-e ki nem fizetett tartozása.

Kockázati tényezők elemzése

Ha a vezető nem néz utána az üzleti partnereknek, akkor könnyen megeshet, hogy olyan megállapodásokba megy bele, amik eleve kudarcra vannak ítélve. A hitel kihelyezés például egy magas kockázatú ügylet, melynek során több millió forint foroghat kockán. Ha a pénzügyi adatok azt mutatják, hogy a partnercég veszteségesen működik, és a meglévő tartozásait sem tudja rendezni, akkor nagyon veszélyes lenne bizalmat szavazni számára. Ez persze csak egy üzletfajta a sok közül, ami megköveteli a vezetőségtől az alapos utánajárást, és a felmerülő kockázati tényezők átfogó elemzését.